Space Out Competition

Space Out Competition op 26 augustus 2017 in Rotterdam

De heersende gedachte is dat het zonde van je tijd is om niets te doen, maar niets is minder waar. Deze competitie/groepsperformance van de Zuid-Koreaanse beeldend kunstenaar Woops Yang laat dat precies zien. Doel is zich af te sluiten van de vele prikkels van het hedendaagse bestaan; waarbij helemaal niets doen juist wordt beloond. Deze competitie heeft al meerdere keren succesvol in China en Zuid-Korea plaatsgevonden en vindt nu voor het eerst plaats in Europa.


Stress en digitale overconsumptie zijn de norm geworden

“Ik had een burn-out en voelde mij extreem angstig als ik niks deed, of niet op een bepaalde manier productief was”, aldus Zuid-Koreaanse kunstenaar Woops Yang. Later realiseerde zij zich dat ze daarin niet alleen was. Door in een groep niets te doen zou dat vast anders voelen. Daarop bedacht ze de Space Out Competition die voor het eerst in Seoul, Zuid-Korea in 2014 plaatsvond. Op deze manier wil ze het publiek confronteren met het contrast van het alledaagse stress en digitale overconsumptie welk norm is geworden en ‘niets doen’. Zij wijst op de noodzaak om meer balans in je leven te brengen door ook niets te doen. Door deze groepsperformance, waarbij de deelnemers van de wedstrijd onderdeel worden van een kunstuiting, benadrukt Woops Yang juist, hoe ‘samen niets doen’ een waardevolle betekenis krijgt.

Iedere wedstrijd kent winnaars, zo ook de Space Out Competition. Tijdens de wedstrijd krijgen toeschouwers de mogelijkheid om op hun favoriet te stemmen. Uit de tien publieksfavorieten wordt vervolgens de deelnemer met de laagste hartslag bekroond tot winnaar.

Meer weten over andere edities? Kijk dan op de site van Space Out Competition.